Pipa - Chinese luit

Liu Fang joue pipa

De pipa is een viersnarige Chinese luit met een peervormige klankkast. Pipa was een algemene term die refereerde aan die getokkelde snaarinstrumenten die ‘in de arm gehouden werden’ en met de rechterhand getokkeld, waarbij ‘pi’ staat voor de neerwaartse en ‘pa’ voor de opwaartse beweging. De pipa heeft een historie van meer dan 2000 jaar, reikend van de Han-dynastie tot de Tang-dynastie. De korte gebogen hals heeft 30 frets, die doorlopen op het klankbord en een groot bereik creëren. De frets zijn gemaakt van ivoor, hout, jade of bamboe. De pipa heeft vier snaren en is als volgt gestemd: A-d-e-a. Om het uitvoeren van verschillende technieken te bevorderen – ‘pitch-bends’ (glissandi), tremolo’s, en het continu ratelen op de snaren met vier vingers – wordt het instrument verticaal op schoot gehouden en met kunstnagels bespeeld. De pipa is de meest expressieve van de Chinese tokkelinstrumenten. Door de eeuwen heen was de muziek van de pipa zeer geliefd in China en werd het repertoire voor het instrument doorgegeven van generatie op generatie door individuele artiesten en leerlingen.

[1] Qin-Pipa
[2] Tang-Pipa (with straight neckt)
[3] Tang-Pipa (With bent neck)
[4] modern pipa

- The above is an illustration of the time evolution from qin-pipa to the modern pipa through the influence of hu-pipa (click here for explanation)

(For more detailed information, click here)

 
Choose your language:

Pipa - Chinese lute

Deutsch

Dutch

English

Espa˝ol

Franšais

Italiano

Related subjects


Some further topics:Chinese Pipa Music
Pipa solo pieces performed by Liu Fang
These three samples are exempted from the same piece: "The dance of the Yi people", composed by Wang Huiran, performed by Liu Fang in 1997.

The whole piece is found in the album Chinese pipa and guzheng music.

Selected audio samples MP3 for downloading ...


This sample is derived from a traditional pipa solo piece "The Ambush", performed by Liu Fang on June 13, 1999, recorded live by the Society of Radio-Canada (producer: Lorraine Chalifoux)
The whole piece is found in the album The Soul of Pipa (2).

Liu Fang's solo albums are available.
For detailed information and purchase,

On-line order available now.

[back] [presskits]

Back Home discography
[Top] [News] [Concerts] [Press reviews] [video clips]

©Copyright 2000 Philmultic Management & Productions Inc.
Montreal, Quebec, Canada